Exempel med pris på bergvärmepump

Funderar du på bergvärme är det bra att få en liten hum om pris på bergvärmepump. En typisk installation av bergvärme kan kosta allt från 70 000 kr upp till 200 000 kr beroende på fastighetens storlek och energibehov. Men det är totala kostnaden. Priset på bergvärmepumpen är bara en del av det.

De två enskilt största faktorerna som avgör pris på din bergvärmepump är effektstorlek och vilket märke du väljer. En stor villa i ett kallt klimat kräver mer uppvärmning ett litet hus i södra Sverige. För att pumpen ska orka leverera tillräckligt med energi krävs det att den har tillräckligt hög effekt.

Årsvärmefaktorn SCOP

Ett sätt att redovisa effekt på är med beteckningen SCOP, som står för pumpens årsvärmefaktor. Det är ett mätvärde som varje pump måste erhålla från tester hos Energimyndighetens testlab.  Ett SCOP-värde på 4 betyder att pumpen leverera 4 gånger så mycket energi som det går att driva pumpen för att göra det.

Det är viktigt att veta om detta innan man börjar titta på pris. Generellt är en mer effektiv pump dyrare än en mindre effektiv. Men du ska inte överdimensionera din anläggning.

Några få märken står för 70% av sålda bergvärmepumpar

Det finns några märken som håller marknaden för värmepumpar extra hårt i sitt grepp. De står för 70% av antalet sålda pumpar. Det gör de även om det finns billigare alternativ och man ska inte stirra sig blind på pris på bergvärmepump. För att en anläggning ska löna sig på lång sikt är det viktigt att välja kvalité. Att behöva byta pump var 10:e år istället var 20:e gör enormt mycket för plånboken.

Till märkena som säljs allra mest hör

  • Nibe
  • IVT
  • Thermia
  • Daikin

Exempel med pris på bergvärmepump

TillverkareModellEffektMax kvmca pris
NibeF112612 kw390 m2 51 000 kr
NibeF12268 kw240 m2 46 890 kr
Daikin  390 m2 58 900 kr
NibeF11456 kw180 m2 47 290 kr