Kan man få bidrag för att installera bergvärme?

Det har funnits och finns möjligheter att söka bidrag eller få avdrag vid installation av bergvärme. Här kan du läsa mer om olika sätt att gå tillväga.

ROT-avdraget okej för bergvärme

Det avdrag som alla har möjlighet att få är ROT-avdraget. Det är ett generellt skatteavdrag på maximalt 50 000 kr per person och år. Avdraget kan göras för arbetskostnader där även energiåtgärder räknas in som t.ex. borrning för bergvärme, grävning för jordvärme, installation av värmepump eller byte av fönster m.m.

Det är bara på själva arbetskostnaden som avdraget godkänns. Du kan inte få avdrag för inköp av bergvärmepumpen. Du som beställare ska yrka på avdrag direkt hos utföraren av arbetet.

Läs mer om ROT-avdrag här.
https://www.skatteverket.se/privat/skatter/fastigheterbostad/husarbeterot.4.2e56d4ba1202f95012080002966.html

Lokala bidrag från Länsstyrelsen

Ett bra tips är att kolla om Länsstyrelsen där du bor har några aktuella bidrag du kan söka. Just nu har många länsstyrelser bidrag för installering av solenergi.

Här hittar du länkar till Sveriges alla länsstyrelser.

Konverteringsbidrag

Ett bidrag som många använde tidigare var konverteringsbidraget. Det berättigade till ett bidrag till de som hade direktverkande el och konverterade till vattenburen värme. Den som då ville byta till bergvärme kunde ansöka om bidrag från Länsstyrelsen.

Konverteringsbidragen utgick med 30% av arbets- och materialkostnader upp till max 30 000 kr. Dessa bidrag tog slut och kan inte längre sökas.