Kan man få bidrag för att installera bergvärme?

Det finns möjlighet att få avdrag på installation av bergvärme. I den här artikeln går vi igenom bidrag och avdrag som går att nyttja för att sänka installationskostnaden av nytt uppvärmningssystem.

ROT-avdrag för bergvärme

ROT-avdraget ger rätt att få reduktion på arbetskostnaden vid installation av bergvärme. Det är ett generellt skatteavdrag på maximalt 50 000 kr per person och år. Avdraget kan göras för arbetskostnader i samband med bergvärmeinstallation som t.ex. borrning, grävning, rördragning och installation av bergvärmepumpen.

Det är bara på själva arbetskostnaden som avdraget godkänns och för 2023 gäller att företaget kan dra av 30% på din fakturas arbetskostnad. Du kan inte få avdrag för inköp av bergvärmepumpen. Du som beställare ska yrka på avdrag direkt hos utföraren av arbetet.

Läs mer om ROT-avdrag här.
https://www.skatteverket.se/privat/skatter/fastigheterbostad/husarbeterot.4.2e56d4ba1202f95012080002966.html

Lokala bidrag från Länsstyrelsen

Ett bra tips är att kolla om Länsstyrelsen där du bor har några aktuella bidrag du kan söka. Just nu har många länsstyrelser bidrag för installering av solenergi.

Här hittar du länkar till Sveriges alla länsstyrelser.

Konverteringsbidrag för bergvärme

Ett bidrag som många använde tidigare var konverteringsbidraget. Det berättigade till ett bidrag till de som hade direktverkande el och konverterade till vattenburen värme. Den som då ville byta till bergvärme kunde ansöka om bidrag från Länsstyrelsen.

Konverteringsbidragen utgick med 30% av arbets- och materialkostnader upp till max 30 000 kr. Dessa bidrag tog slut och kan inte längre sökas.