4 nackdelar med bergvärme

Ofta dyker upp bergvärme upp som ett bra alternativ till uppvärmning men det finns en del nackdelar med denna metod. Innan du tar ett beslut om vilken uppvärmning som är bäst för dig är det bra att läsa på. Här kan du ta del av några av de nackdelar med bergvärme som finns.

 1. Höga initialkostnader
  Även om energibesparingen när systemet väl är igång är hög är det inte säkert att din besparing rent ekonomiskt blir så bra på lång sikt. Den som idag har direktverkande el måste investera ganska mycket pengar i att byta radiatorer, borra för bergvärmen och installera en värmepump. Det kan lätt dra iväg uppemot 100 000 – 200 000 kr beroende på husets storlek.
 2. Dyrt alternativ för boende i Norrland
  Bor man i de norra delarna av landet ligger snittemperaturen över året betydligt lägre än i södra Sverige. Ju lägre snittemperatur, desto mer uppvärmning behövs och ett djupare borrhål krävs.
 3. Rätt marktyp är viktigt
  Om ett borrhål ska fungera optimalt behöver kollektorslingan som man lägger i borrhålet gå i rätt typ av mark. Olika marktyper lämpar sig olika väl, något som din lokale installatör kan mer om.
 4. Beroende av dina grannar
  Ett borrhål måste ha en viss minimiavstånd till andra närliggande borrhål. Om dina grannar har bergvärme redan, finns risk att du inte kan borra.

Glöm dock inte att det finns många fördelar med bergvärme också. Läs på och utbilda dig så mycket du kan innan du går vidare och väljer uppvärmning till ditt hus.